Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τόπο στα νιάτα

Πριν από λίγες ημέρες ένας φίλος μου είπε: «είδες το αποτέλεσμα της ομάδας κάτω των 20; Ρίξαμε 4 γκολ στην Α.Ε.Κ και είμαστε δεύτεροι στο πρωτάθλημα, με μικρή απόσταση από τον πρωτοπόρο Άρη». Τότε συνειδητοποίησα ότι λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομάδα των ανδρών, είχα επικεντρώσει σε αυτή όλη την προσοχή μου, ξεχνώντας άλλα πολύ σημαντικά τμήματα του συλλόγου. Μήπως όμως και ο σύλλογος δεν έχει κάνει το ίδιο;

Αν υπάρχει κάτι που έκανε γνωστό τον Πανιώνιο και τον καθιέρωσε στην συνείδηση του φίλαθλου κοινού ήταν τα περίφημα τμήματα υποδομής του, από τα οποία ξεπήδησαν τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού αθλητισμού. Η συμβολή τους δε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ξεπερνά οτιδήποτε έχουν να παρουσιάσουν οι υπόλοιπες ομάδες μαζί.

Με την πώληση του Μανιάτη στον Ολυμπιακό, η ομάδα έχασε και τον τελευταίο Έλληνα παίκτη της γενιάς του που αναδείχθηκε έστω από τα τελευταία στάδια των τμημάτων υποδομής. Παίκτες που βοήθησαν αγωνιστικά, κυρίως όμως απέφεραν στον σύλλογο σημαντικότατα οικονομικά έσοδα. Κι όμως παίκτες όπως ο Σπυρόπουλος, ο Μάκος και ο Μανιάτης δεν φόρεσαν την κυανέρυθρη φανέλα από τα παιδικά τους χρόνια, αλλά ήρθαν στην ομάδα σε μεγαλύτερη ηλικία. Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που στον σύλλογο αθλούνται εκατοντάδες παιδιά κάθε ηλικίας, τα οποία απαρτίζουν μάλιστα ισχυρότατες ομάδες και διαπρέπουν στα πρωταθλήματα που συμμετέχουν; Πως είναι δυνατόν να μην έχει προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στην πρώτη ομάδα έστω και ένας παίκτης που να ξεκίνησε μικρός από τις ακαδημίες; Πως είναι δυνατόν να μην έχουμε σωστή υλικοτεχνική υποδομή (τουλάχιστον σε επίπεδο ερασιτέχνη) όταν οι συνδρομές εισπράττονται στο ακέραιο;

Μια βόλτα στους χώρους προπόνησής τους θα σας πείσει. Στις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη υπάρχουν μόλις δύο γηπεδάκια πολύ μικρών διαστάσεων που ουσιαστικά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αγώνα 10 παιδιών και καθιστούν ν διεξαγωγή αγώνα αδύνατη. Δεν υπάρχουν αποδυτήρια ή τουαλέτες, δεν χορηγείται αθλητικό υλικό, μολονότι πληρώνουμε τέλος εγγραφής, ούτε υπάρχει επίβλεψη από τους προϊστάμενους του τμήματος.

Θυμάμαι, όταν ως παιδί έκανα κολύμβηση στον Πανιώνιο, έβλεπα τον έφορο να παρακολουθεί συχνά και πάρα πολύ συχνά περνούσε ο ίδιος ο Παντελής ο Σερέφογλου. Σήμερα δεν βλέπουμε ούτε καν τους προπονητές των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, στις οποίες θα ενταχθούν τα παιδιά μας τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο.

Τα παιδιά δεν γυμνάζονται βάσει συγκεκριμένου συστήματος, δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες απαιτήσεις και πρόγραμμα, αλλά όλα επαφίενται στην καλή διάθεση των απλήρωτων προπονητών. Λόγω ελλείψεως εγκαταστάσεων, πολλές από τις παιδικές ομάδες του Πανιωνίου αναγκάζονται να παίζουν όλα τους τα παιχνίδια εκτός έδρας. Όταν λοιπόν εμείς δεν έχουμε έστω ένα σωστό γήπεδο, ομάδες όπως ο Μίλωνας, οι Ίωνες Παλαιού Φαλήρου, η Κοψαχείλα και οι Τράχωνες διαθέτουν τα πάντα. Πολλοί από αυτούς χορηγούν μέχρι και αθλητικά παπούτσια, ενώ προσφέρουν ακόμη και πούλμαν για τις μετακινήσεις των νεαρών παικτών!!!

Γιατί όμως δεν προωθούνται ταλέντα στην πρώτη ομάδα; Θεωρώ ότι ο Πανιώνιος έχασε τον δρόμο του. Κοινή θέληση των φιλάθλων του είναι να παρακολουθούν και να ενισχύουν παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες. Για πολλά χρόνια όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Το κακό που άρχισε με τις καραβιές των μεταγραφών των διοικήσεων Μπέου, συνεχίστηκε με τις υπερβατικές επιλογές της διοίκησης Τσακίρη που όφειλε να υποστηρίξει περισσότερο το δικό της δημιούργημα του προπονητικού και ολοκληρώθηκε με τους πειρατές της γαλέρας του Κιντή. Αποτέλεσμα; Δώσαμε δουλειά στον κάθε απίθανο, η ομάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν παίκτες που να έχουν συναίσθηση του βάρους της φανέλας και το κυριότερο απογοητεύσαμε και τον τελευταίο φίλαθλο μας που θέλει να παρακολουθεί τα δικά μας παιδιά. Όσο θα συνεχίζονται έτσι τα πράγματα η μοίρα της τόσο επιτυχημένης ομάδας Κ20, αλλά και των υπόλοιπων κάτω απ’ αυτή είναι προδιαγεγραμμένη. Τα παιδιά αυτά θα χαθούν και όλοι εμείς θα θεωρούμε κατόρθωμα την ύπαρξη τεσσάρων Ελλήνων βασικών στην πρώτη ομάδα κει ενδεχομένως ενός από τις υποδομές μας.

Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι τη στιγμή που ο Πανιώνιος θα χάσει τις ακαδημίες του, θα χαθεί και ο ίδιος. Όσο εμείς απαξιώνουμε και αδιαφορούμε για τα τμήματα υποδομής, οι ομάδες του ΠΟΚ έχουν δημιουργήσει ακαδημίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, ακολουθούμενες και από μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Όσο δεν δίνουμε την ελπίδα στον μέσο πατέρα ότι το παιδί του μπορεί να παλέψει αλλά έχει ελπίδες να παίξει κάποτε στην πρώτη ομάδα (όπως συνέβαινε παλαιότερα) κινδυνεύουμε να χάσουμε την πρόσβασή μας στα νεαρά ταλέντα.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτείνω κάτι. Αν είναι δυνατόν η ομάδα Κ20 να δίνει τα παιχνίδια της ή έστω κάποια από αυτά στη Ν. Σμύρνη πριν από παιχνίδια της ανδρικής ομάδας. Και η ομάδα θα βοηθηθεί γιατί θα έχει την υποστήριξη όλων μας και εμείς θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε τα μελλοντικά μας αστέρια «απαιτώντας» την αναβάθμισή τους στην πρώτη ομάδα.

brfunatic

5 σχόλια:

  1. Η ανάπτυξη των υποδομών πρέπει να είναι το κύριο μέλημα των ανθρώπων του Πανιωνίου. Σε όλα τα τμήματα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ο Πανιώνιος δε θα έχει την ανάγκη να κάνει και κάποιες μεταγραφές. Όμως το φαινόμενο αυτό θα μετριαστεί πολύ διότι θα βγάζει τα δικά του τα ταλέντα. Έτσι θα ξοδεύει πολύ λιγότερα για μεταγραφές. Επιπλέον θα εισπράττει και πολύ περισσότερα χρήματα, από την πώληση μερικών απ' αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ.
    ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα τελευταία χρόνια το γήπεδο μας έχει έναν από τους καλύτερους αγωνιστικούς χώρους της Ελλάδας.Για να γίνει αυτό χρειαζονται κάποια πράγματα όπως να μην γίνονται συχνά προπονήσεις εκεί.Δεν είναι τυχαίο ότι η αντρική ομάδα κάνει προπόνηση στη Νέα Σμύρνη μία φορά κάθε 15 μέρες πριν απο τα εντός έδρας παιχνίδια της.Άρα δεν γίνεται να γίνει αγώνας των μικρών πριν από την αντρική ομάδα όπως γινότανε κάποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν μπορει να αντεξει ο χλοοταπητας 180 λεπτα αγωνα κάθε 15 μέρες, σημαινει ότι κάνουμε οικονομια...οχι οτι δεν γινεται...θελει καλυτερη φροντιδα και υλικο...αν θελουμε να συμμετεχει ο κοσμος, πρεπει να ειναι σε πιο στενη επαφη με τις υποδομες και να "απαιτει" τη χρησιμοποιηση ταλεντων...που ομως τα εχει δει πρωτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή