Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Υπάρχει ηθικό υπόβαθρο πίσω από τη βεβήλωση του γηπέδου;

Έστω και με καθυστέρηση, θα ήθελα να ασχοληθώ με το σημαντικό θέμα της ανάκλησης της παραίτησης του κου Βεντούρη.
Πριν από μερικές ημέρες, εκδόθηκε μία ανακοίνωση από τον Πανιώνιο Γ.Σ.Σ, η οποία μας ενημέρωνε για τις τρέχουσες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, αναφέρονταν στην απόφαση του Δ.Σ, που συγκλήθηκε την 30η Αυγούστου 2010, με σκοπό να συζητήσει τα γεγονότα της 24ης Αυγούστου, δηλαδή την πρόκληση ζημιών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, από ομάδα οργανωμένων οπαδών.
Το Δ.Σ έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις: α) «να γίνει συζήτηση με τους οργανωμένους φιλάθλους ώστε να γίνουν γνωστοί ευρέως οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη μίας τέτοιας απόφασης, η διαχείριση της οποίας δημιούργησε μείζονα κρίση στο Σύλλογο και τον κατάγραψε με αρνητική δημοσιότητα» και β) «να γίνει νέο Δ.Σ. με την παρουσία του Προέδρου ώστε να γίνει προσπάθεια ανάκλησης της απόφασης του ή σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης Αρχαιρεσιών». Το Δ.Σ προέβη στην κοινή διαπίστωση ότι: « η όποια απόφαση για την παραχώρηση του γηπέδου, θα έπρεπε να προκύψει μετά από συζήτηση στο Δ.Σ., ώστε να καταγράψει τη συλλογική βούληση και ευθύνη του σώματος».
Τι σημαίνουν όλα αυτά σε απλά Ελληνικά; Στις 24/8/2010 συνέβη ένα πρωτοφανές γεγονός. Ο βανδαλισμός του γηπέδου από μερίδα οργανωμένων οπαδών της ομάδας.
Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: η πλειοψηφία των φιλάθλων του Πανιωνίου ήταν κάθετα αντίθετη στην χρησιμοποίηση του γηπέδου από την Α.Ε.Κ. Αιτία; Το κάκιστο επίπεδο σχέσεων των δύο ομάδων τα τελευταία χρόνια. Μετά από την ανταλλαγή προσβολών και ύβρεων ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων, η οποία έγινε μέσω των πανό που αναρτήθηκαν σε Ν. Σμύρνη και Ελληνικό, ο μεγαλύτερος φόβος όλων ήταν η πρόκληση καταστροφών στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης και στη γύρω περιοχή, όπως και η ανάρτηση αντίστοιχων πανό μέσα στο ίδιο μας το γήπεδο από οργανωμένους οπαδούς της Α.Ε.Κ.
Όμως, δεν ζούμε σε κοινόβιο εφαρμόζοντας πρακτικές αυτοδικίας. Στον Πανιώνιο, τόσο στον ερασιτέχνη όσο και στην Π.Α.Ε, υπάρχουν όλα αυτά τα όργανα και τα στελέχη τα οποία είναι επιφορτισμένα με την προάσπιση των συμφερόντων του συλλόγου. Όλοι εκείνοι, οι οποίοι όφειλαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα της ομάδας και κατόπιν απόφασής τους, είτε να παραχωρήσουν το γήπεδο, αφού όμως λάμβαναν συγκεκριμένες εξασφαλίσεις για την ασφάλεια του γηπέδου και των περιουσιών των κατοίκων, είτε να αρνηθούν να παραχωρήσουν το γήπεδο στηριζόμενοι όμως σε νόμιμα μέσα. Η ακαταλληλότητα του γηπέδου για ευρωπαϊκό παιχνίδι ή η απαίτηση απουσίας οπαδών ήταν δύο πολύ ισχυρά επιχειρήματα.
Τι έγινε όμως στην πραγματικότητα; Όπως διαπιστώνει και η ίδια η Γ.Σ, το γήπεδο παραχωρήθηκε ύστερα από αυθαίρετη ενέργεια του κου Βεντούρη (το λένε βέβαια ευγενικά), ο οποίος όφειλε να συγκαλέσει το Δ.Σ και όχι να λάβει μονομερώς απόφαση. Η αυθαίρετη αυτή ενέργεια οδήγησε μερίδα οπαδών στην χείριστη μορφή αυτοδικίας, δηλαδή στη βεβήλωση του ίδιου μας του γηπέδου. Παρ’ όλα αυτά, το Δ.Σ του Πανιωνίου, με την απόφασή του αυτή, είναι διατεθειμένο να συγχωρήσει και τις δύο αυθαιρεσίες, μολονότι έπληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος του και δημιούργησαν αλυσιδωτά γεγονότα που εξέθεσαν τον σύλλογο.
Δεν θα σταθώ τόσο στο κομμάτι της απόφασης που αναφέρεται στον κο Βεντούρη. Προφανώς και το συλλογικό όργανο, συνυπολογίζοντας τη χρόνια προσφορά στον σύλλογο, του συγχώρεσε την αυθαίρετη απόφαση. Επιγραμματικά θα πω μόνο ότι η απόφαση αυτή με θλίβει, όχι επειδή θεωρώ τον κο Βεντούρη ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο των όσων έγιναν (αν και φέρει μεγάλη ευθύνη), αλλά επειδή αποδεικνύεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η τρομακτική έλλειψη (ή απροθυμία) νέων ανθρώπων, που μπορούν να αναλάβουν τα ηνία του συλλόγου. Προφανώς το ξέρει και ο κος Βεντούρης, για τον οποίο φαντάζομαι ότι η απόφαση ανάκλησης της παραίτησης ήταν σε επίπεδο αξιοπρέπειας δυσκολότερη από την ίδια την παραίτηση.
Θα σταθώ όμως στο κομμάτι που αφορά στους οργανωμένους: Ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ και ιδιοκτήτης του γηπέδου της Ν. Σμύρνης δεν έχει εκδώσει μέχρι και σήμερα ανακοίνωση που να καταδικάζει τους βανδαλισμούς. Υποθέτω ότι δεν έχει ενδιαφερθεί να προμηθευτεί φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό που σίγουρα υπάρχει και καταγράφει τα πρόσωπα όσων συμμετείχαν στους βανδαλισμούς. Επιπλέον, όχι μόνο δεν αναζητά τους υπεύθυνους των παράνομων αυτών πράξεων, αλλά είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους οργανωμένους φιλάθλους, ώστε «ώστε να γίνουν γνωστοί ευρέως οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη μίας τέτοιας απόφασης». Δηλαδή ουσιαστικά προσκαλεί σε δημόσιο διάλογο ανθρώπους που προξένησαν υλικές ζημίες στο γήπεδο και τεράστια ηθική απαξίωση στον σύλλογο και τους δίνει μάλιστα βήμα για να εξηγήσουν και τους λόγους!!! Και όλα αυτά ύστερα από την δημόσια τοποθέτηση του κου Κιντή (περί μίσους των Πανιώνιων για τους οπαδούς της Α.Ε.Κ) που μετακύλησε την ευθύνη των επεισοδίων σε κάθε Πανιώνιο, εκθέτοντας μας όλους ανεπανόρθωτα.
Εγώ προσωπικά δεν μισώ κανέναν, πόσω μάλλον λόγω οπαδικής τοποθέτησης, ούτε με ενδιαφέρει να μάθω τι ακριβώς είχε στο μυαλό του εκείνος που βεβήλωνε ότι πιο ιερό υπάρχει μετά το σήμα του Πανιωνίου. Το γήπεδο της Ν. Σμύρνης. Και σαν κι εμένα φαντάζομαι ότι υπάρχουν κι άλλοι. Με ενδιαφέρει ο άνθρωπος αυτός να τιμωρηθεί. Δεν με ενδιαφέρει σώνει και καλά να παραπεμφθεί σε δίκη. Το να στερηθεί το γήπεδο θα μου ήταν αρκετό. Άλλωστε βεβηλώνοντας το γήπεδο απέδειξε ότι δεν έχει ηθικούς φραγμούς και αγάπη για την ομάδα. Αυτό περίμενα από τα θεσμοθετημένα όργανα για την προάσπιση των συμφερόντων του Πανιωνίου και τίποτα λιγότερο.
Αυτό που εντυπωσιάζει βέβαια είναι και η αιτιολογία. Θα κάνουμε διάλογο γιατί «η διαχείριση της (απόφασης) δημιούργησε μείζονα κρίση στο Σύλλογο και τον κατάγραψε με αρνητική δημοσιότητα». Άρα δεν μας ενδιαφέρει και τόσο η απόφαση βανδαλισμού του γηπέδου, αλλά η διαχείριση της. Αν δηλαδή κάποιοι λάμβαναν την ίδια απόφαση, αλλά υπήρχε διαφορετική διαχείριση το θέμα δεν θα μας απασχολούσε; Να το δεχθώ ως κακή διατύπωση;
Κάποια στιγμή πρέπει μερικά πράγματα να μπουν στη θέση τους. Δεν είμαι αντίθετος στην ύπαρξη συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Δεν είμαι αντίθετος ούτε στην μετακίνησή τους. Θεωρώ όμως αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες για να μπορέσει κάποιος να γίνει μέλος ενός συνδέσμου, θα πρέπει επίσης να υπάρχει οργάνωση και άμεση απομάκρυνση όλων εκείνων που έχουν ως σκοπό την πρόκληση προβλημάτων στον σύλλογο. Με λίγα λόγια, ο υπαίτιος ενεργειών που βλάπτουν τον σύλλογο δεν πρέπει να ξαναπατάει στο γήπεδο. Απλά πράγματα. Γι αυτό υπάρχει το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Γι’ αυτό έχουμε φακελωθεί όλοι. Για να μπορούν να απομακρύνονται εύκολα εκείνοι που ασχημονούν.
Επειδή όμως όλα αυτά απαιτούν οργάνωση και το κυριότερο βούληση απ’ όλες τις πλευρές (ιδίως από τους οργανωμένους), το δ.σ του Πανιωνίου, όφειλε κατά γνώμη μου: Να αποδεχθεί την παραίτηση του κου Βεντούρη και να προκηρύξει άμεσα αρχαιρεσίες για την δημιουργία νέου Δ.Σ (ανεξάρτητα από το αν σε αυτό θα συμμετείχε ο κος Βεντούρης) προασπίζοντας έτσι το κύρος του συλλόγου, να καταδικάσει κατηγορηματικά τα επεισόδια, να κινήσει τις διαδικασίες για την αποκάλυψη των ενόχων (άραγε έχουν υποβληθεί μηνύσεις έστω και κατ’ αγνώστων;) και να μην προβεί σε κανέναν διάλογο, παρέχοντας μάλιστα και βήμα για την αιτιολόγηση παράνομων ενεργειών που εξέθεσαν τον Πανιώνιο στα μάτια όλης της φίλαθλης Ελλάδας.
Κάποια στιγμή το παραμύθι του Γαλατικού χωριού και της κολυμπήθρας του Σιλωάμ της Πανιώνιας διαφορετικότητας πρέπει να τελειώσει και να γίνουμε επιτέλους αντάξιοι της ιστορίας και των ανθρώπων που υπηρέτησαν με σθένος τον σύλλογο για 120 χρόνια.

BR Funatic

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να σκεφθείτε αυτοί που "βεβήλωσαν" το γήπεδο, κάθε αγωνιστική τραγουδάνε "Όλοι στο ναό έχουν για Θεό τον αιώνιο Πανιώνιο". Αν δεν ήταν ναός τι παραπάνω θα έκαναν, θα το γκρέμιζαν; Αλλά είναι συνυπεύθυνοι που τους καλύπτουν τόσο οι επίσημοι (διοικήσεις ΠΑΕ και ερασιτέχνη), όσο και οι οργανωμένοι που δεν τους πετάνε έξω με τις κλωτσιές από τους συνδέσμους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή