Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Οι καθηγητές της διαιτησίας είδαν γκολ οφσάιντ. Σκίστε τα διπλώματα σας

Γραφει ο Λαζαρος Πατσουράκος

Ναι διέπραξε λάθη ο Κουκουλάκης, όχι βέβαια στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης, αλλά σε κάποιο άλλο. Και μόλις διαπίστωσε ότι έκανε λάθη, βγήκε σαν γνήσιος Κρητικός και ζήτησε ευθαρσώς, συγγνώμη. Δεν διορθώνεται πλέον τίποτα, αλλά η συγγνώμη είναι ανθρώπου που ειλικρινά ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτός ζήτησε συγγνώμη κι εγώ, όπως και πάμπολλοι άλλοι φίλοι του ποδοσφαίρου τον καταλαβαίνουμε απόλυτα. Δεν τον δικαιολογούμε βέβαια, αλλά η τελική του πράξη δικαιολογεί κι επιβεβαιώνει την ύπαρξη αξιοπρέπειας.

Ερχόμενοι στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης και αναφερόμενοι στο παιχνίδι, όπου ο Πανιώνιος ξετίναξε με την πολύ σπουδαία του εμφάνιση ( μακάρι να συνεχίσουν έτσι οι παίκτες για να βγει αλήθινός ο Κιντής και να χαρούμε εμείς οι υπόλοιποι) τον Άρη, ακούσαμε από κάτι καθηγητάδες περιοπής παράξενα πράγματα. Τόσο παράξενα που ειλικρινά διερωτηθήκαμε, αν πράγματι μιλούσαν οι καθηγητάδες της διαιτησίας ή ήταν ντουμπλαρισμένοι.

Τι ακούσαμε θα μου πείτε. Μα ότι κακώς μέτρησε το γκολ του Πανιωνίου γιατί ήταν παίκτης οφσάιντ (προσέξτε όχι ο σκόρερ αλλά άλλος κυανέρυθρος). Προφανώς μιλούσαν κι αναφέρονταν σε εκείνον τον άμοιρο παίκτη του Πανιωνίου που δέχτηκε σπρωξιά και τον ξάπλωσαν μέσα στην εστία του Άρη στην πέρα από το σημείο όπου μπήκε το γκολ γωνία. Εκεί δηλαδή που όχι μόνο δεν επηρέαζε τη φάση ο ανήμπορος, ανασκελωμένος στο χορτάρι παίκτης, αλλά και δεν είχε καμιά, απολύτως καμία συμμετοχή στην επίτευξη του.

Όσοι το άκουσαν έμειναν άφωνοι κι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν. Να μας μιλήσουν για καθηγητάκια της... οκάς, για θεόστραβους παλαίμαχους διαιτητές, που έναντι αδρής αμοιβής αντί να διδάσκουν στις εμφανίσεις τους στο γυαλί κανονισμούς ποδοσφαίρου, ερμηνεύουν διατάξεις κατά πώς τους συμφέρει ή του βολεύει ή τους αρέσει..

Άκου οφσάιντ το γκολ του Πανιωνίου. Βρε για συνέλθετε λιγάκι. Τι είναι αυτά που λέτε. Από πού τα βγάζετε και μας τα σερβίρετε. Δεν έχετε τσίπα. Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι σας κατέβη στο μυαλό. Εκτός αν...Ας μην το πω, κι ας αρκεστώ να τονίσω, πως αν οι παλαίμαχοι διαιτητές, αυτοί που σφύριξαν κάπου κάποτε δεν έχουν μάθει πότε μια φάση σφυρίζεται οφσάιντ καλά θα κάνουν να σταματήσουν να λέγονται καθηγητές και να κλειστούν στα απίτια τους. Μια παρτίδα τάβλι τους πάει καλύτερα, παρά τέτοιες ή παρόμοιες απόψεις για τα πενατακάθαρα γκολ που σημειώνονται.

Σκίστε επιτέλους τα...πτυχία σας ( αλήθεια ποιος σας τα έδωσε και γίνατε καθηγητές, αφού κάποιοι από εσάς ούτε το παλαιό Γυμνάσιο ή το μετέπειτα Λύκειο δεν έχετε τελειώσει). Και πάψτε να λιβανίζετε ομάδες που δεν το χρειάζονται και δεν το θέλουν. Πάψτε να χτυπάτε ύπουλα και δόλια ( έτσι λένε δεκάδες φίλαθλοι που σας άκουσαν να ορύεστε για...οφσάιντ) άλλες ομάδες που τραβούν το δικό τους Γολγοθά με ψηλά το κεφάλι, χωρίς να έχουν την ανάγκη καμιάς υποκειμενικής κρίσης, αλλά νοσταλγούν να βλέπουν το καρπούζι να κόβεται μέσα στο γήπεδο σε δύο ίσα και ισοβαρή κομμάτια.

Μην ξαναβάλετε στο στόμα σας με τέτοια δηλητηριώδη λόγια τις ηρωικές προσπάθειες του Πανιωνίου. Αν δεν μπορείτε και δεν θέλετε να τις επαινέσετε, βουλώστε το. Γιατί κάνετε κακό. Φθείρετε το άθλημα και το παρουσιάζετε με στρεβλή εικόνα προς τα έξω. Αν αυτό επιδιώκετε τότε σας αξίζει ο οικτιρμός όλων μας για το κατάντημα σας. Ο Πανιώνιος δεν σας ζήτησε και δεν θα το κάνει ποτέ τη βοήθεια σας. Εσείς γιατί θολώνετε τα ήσυχα νερά του.

Τέλος πάντων βγάλτε τις τσίμπλες από τα μάτια σας και πείτε μας, αν είδατε πέναλτι υπέρ του Πανιωνίου που καταβροχθίστηκε. Κι ακόμη εσείς όλοι που ήσασταν όταν τον Πανιώνιο τον αποδεκάτιζαν με κίτρινες σε ενα άλλο ματς χαϊδολογώντας τους αντιπαλους τους. Είχατε καταπιεί τη γλώσσα σας. Είτε το θέλετε είτε όχι θα σέβεστε τον Πανιώνιο. Κι εσείς εκεί στην ΠΑΕ, για κοιτάτε πως θα αντιμετωπίσετε όλους αυτούς τους καθηγητάδες, που ούτε συγγνώμη δεν ξέρουν να ζητήσουν. Τους έχει θολώσει το νου ή έπαρση και η.... πολυξερότητα.

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Πατσουράκο. Μεγάλωσα διαβάζοντάς σας και ειλικρινά σέβομαι τις απόψεις σας. Έχετε δίκιο ότι ο Πανιώνιος μέχρι το γκολ είχε αδικηθεί και πιθανότατα του έπρεπε να κερδίσει τουλάχιστον ένα πέναλτι.
    Αλλά στη φάση του γκολ υπάρχει οφσάιντ Μπάλαμπαν χωρίς να σημαίνει ότι είναι εύκολη φάση και ο διαιτητής έδειξε κάποια σκοπιμότητα υπέρ μας. Είναι μάλιστα φάση που χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση των συνθηκών που έχασε την μπάλα ο τερματοφύλακας του Άρη ώστε να αποφανθεί κανείς για την ύπραξη του οφσάιντ.
    Τη φάση την έχουμε συζητήσει διάφοροι και εδώ στον Πανιώνιο Κόσμο και σίγουρα υπάρχουν διαφωνίες.
    Νομίζω πάντως ότι έχετε ένα δίκιο ότι οι "καθηγητές" σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή του Πανιωνίου διυλίζουν τον κώνωπα ενώ αλλούν καταπίνουν την κάμηλο και τη γλώσσα τους.

    ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΣΤΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΙΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

    IWN1998

    ΑπάντησηΔιαγραφή